Warsztat pszczelarski

Warsztat pszczelarski

Pszczoły zawsze były ważną i nieodłączną częścią ekosystemu. Miliony lat ewolucji sprawiły, że wzajemne uzależnienie istnienia roślin owadopylnych i pszczół wyklucza brak jednego z nich w ekosystemie
Czytaj dalej
Warsztat ekologiczny

Warsztat ekologiczny

Obecne działania na rzecz ochrony przyrody nie są współmierne do problemu, jakim jest jej degradacja. Rozwój cywilizacji zaburza naturalne środowisko
Czytaj dalej
Warsztat serowarski

Warsztat serowarski

Serowarstwo to dział mleczarstwa zajmujący się wyrobem serów. Podstawowym surowcem do ich produkcji jest mleko uzyskiwane od samic zwierząt hodowlanych (krów, owiec, kóz, bawołów, wielbłądów, jaków, reniferów itp.)
Czytaj dalej
Warsztat z wędzenia mięsa, ryb i serów

Warsztat z wędzenia mięsa, ryb i serów

Wędzenie jest procesem, w trakcie którego przetwory poddawane są działaniu ciepła i związków chemicznych zawartych w dymie wędzarniczym. Dym otrzymywany jest w wyniku spalania odpowiedniego drewna i jego pochodnych
Czytaj dalej
Warsztat z kiszenia warzyw

Warsztat z kiszenia warzyw

Kiszonki są pyszne! Kiszone warzywa są źródłem kwasu mlekowego – substancji powstałej w czasie fermentacji, która oczyszcza organizm i wzmacnia system obronny, chroniąc nas przed chorobami
Czytaj dalej

Nasze
warsztaty

Na razie oferta naszych bezpłatnych warsztatów skierowana jest tylko do mieszkańców Warszawy ze względu na dofinansowanie ich ze środków Biura Edukacji. Zapraszamy dzieci i młodzież w wieku 7-18 lat. Sukcesywnie będziemy rozszerzać naszą ofertę także o dorosłych i seniorów. Nie wszystkie propozycje będą bezpłatne, ze względu na konieczność utrzymania naszego Folwarku.

Zapisz się na warsztaty

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.